Gresia — rocă sedimentară, ce reprezintă un agregat omogen sau stratificat de granule friabile de 0,1 mm la 2 mm (granule de nisip), unite printr-o substanță minerală.

Rocile sedimentare (RS) — roci ce există în condiții termodinamice caracteristice suprafeței scoarței terestre, și se formează ca rezultat al depunerii sedimentelor formate prin eroziune şi dezagregare, a precipitării chimice și mecanice, a activității organismelor sau toate cele trei procese simultan.
Definiția nu este destul de precisă. Astfel, de exemplu, la „rocile sedimentare“ nu este inclus grupul mare de roci, formate prin acțiunea formei specifice de dezagregare — oxidare asupra rocilor, numite „minereuri“, și care formează așa-numita zona de oxidare.

Cosăuți — un sat din nordul Moldovei, de pe malul drept al râului Nistru. Intră în componența raionului Soroca. Este centrul administrativ al comunei Cosăuți, care include, de asemenea, satul Iorjnița. În satul Cosăuți se află o mănăstire.

Cosăuți este renumit datorită meșterilor săi, care se ocupă cu prelucrarea artistică a pietrei, fac obiecte decorative pentru case, crucifixe cu chipuri de îngeri, mese, monumente, pietre funerare, etc.

Nu departe de aceasta stațiune paleolitica, intr-un defileu adânc, se adăpostește o veche mănăstire medievala restaurată în ultimii ani. Lângă mănăstire este un izvor cu apă minerală, iar un pic mai departe — pragurile Nistrului și unica carieră de granit din Moldova.

Piatra de Cosăuți nu este doar frumoasă, dar, și pur ecologică. Întrebuințarea pietrei de Cosăuți poate fi destul de variată: finisarea pereților interiori și exteriori ai caselor, acoperirea soclurilor și gardurilor, element în arhitectura grădinii, havuzurilor, bordurilor etc.